Laat je dragen

Na de zomer van 2020 heb ik met een groep van 25 managers, opstellers, coaches, constant en opleiders een serie experimenten gedaan waarin we onderzochten hoe we de kennis die wij hebben vanuit systemisch werk, kunnen vertalen naar meer dagelijkse werkvormen, vooral online. Vormen die je kunnen dragen. De belangrijkste uitkomsten deel ik hier verder op deze pagina. 

Velden

In systemisch werk gebruik je heel expliciet het concept ‘veld’. Een veld is iets dat bestaat, onafhankelijk van mensen, tijd en plaats. De informatie waar een veld uit bestaat vormt wat er in potentie mogelijk is.

Een veld bevat alle informatie van dat grotere geheel.

Informatie over alles wat er ooit gebeurd is, over waarom een systeem ooit is opgericht en over wat er in potentie mogelijk is. Deze omschrijving is veel abstracter dan de realiteit: denk eens aan een feest waar je naar toe ging. Zodra je binnenstapte kon je al voelen wat voor soort avond het zou worden. Dat was het veld van dat feest. Of dat project waar je ooit aan werkte waarin alles vanzelf leek te gaan. Dat je elkaar naar een hoger niveau tilde. Dat is werken vanuit een veld.

VeldModel

Met de groep ‘VeldMakers’ hebben we onderzocht hoe je nou een veld kunt maken. Onze conclusie was dat je eigenlijk geen veld maakt, een veld bestaat gewoon maar dat er wel dingen zijn die je kunt doen of laten om er gemakkelijker toegang tot te krijgen. Dit hebben we samengevat in het zogenaamde ‘VeldModel:

Hoge acceptatie vanuit analytisch brein want

  • er zijn regels die je kunt volgen
  • je kunt het goed of fout doen
  • redelijk objectief
  • het resultaat is voorspelbaar en beheersbaar
  • en minder afhankelijk van personen

Spreekt je systemische brein aan want

  • gaat om aanwezigheid op meerdere lagen
  • heeft vermogen om te kunnen omgaan met fluïditeit
  • instinct kunnen herkennen en volgen
  • acceptatie dat resultaat vooraf niet vaststaat

klik hier voor een video over het verschil tussen je analytische en je systemische brein

De 6 onderdelen van velden maken

Achteraf kun je vaak heel goed duiden wat er voor zorgde dat er een fijn veld was van waaruit je kon werken. Andersom werkt het niet zo: het is niet zo dat als je deze 6 onderdelen keurig uitvoert, dat automatisch betekent dat je vanuit een veld kunt werken. De waarde van het model is dat je je gevoeligheid voor wat velden zijn en hoe ze tot stand zijn gekomen kunt vergroten. Hiermee wordt het automatisch makkelijker eventuele belemmeringen in het moment te herkennen en op te ruimen.

Voorbij hier en nu

in verbinding met iets dat verder reikt

Eigen plek

ieder vanuit eigen positie

Contact

met jezelf, de context en anderen

Aandacht voor de ruimte

zowel fysiek als digitaal

Helderheid

maak de spelregels helder en vrij van gedoe

Kwaliteit van aanwezigheid

wat jij meeneemt is beschikbaar voor het geheel

Klik hier om een .pdf te downloaden met een korte uitleg van hoe je ieder onderdeel zowel in fysieke als digitale vorm, kunt herkennen.

LinkedIn

Op LinkedIn publiceerde ik er een artikel over. Klik op onderstaande tekst om het artikel te lezen en te delen: